onsdag 10 augusti 2011

Om att blogga

Innan vi startade det här projektet kunde jag nästan ingenting om digitala verktyg och om bloggande mm. Detta projekt är ett sätt för oss i naturkunskapsarbetslaget att lära oss detta. Denna blogg är dels vårt sätt att kommunicera och dokumentera det vi gör inåt skolan och utåt, men också ett sätt att lära oss hur bloggande fungerar.

Så här långt har jag förstått att en blogg kan ha flera syften. En blogg kan göra så att man ger sig tid till reflektion. De tankar man för ner i sin blogg kan också delas av andra och man kan få kommentarer.

Har man ett projekt kan man sprida sina idéer och erfarenheter via sin blogg. Man kan också via sin blogg få kontakt med personer över hela världen som är intresserade av samma ämne. Då är det bra att vara med på Twitter också för det är där man sprider sin bloggpost genom att lägga ut länken till den och en kort beskrivning av vad det handlar om. Det var därför som jag skrev den förra bloggposten på engelska också för jag skickade ut en fråga via twitter till hela världen. Fick dock tyvärr inget svar. Inte än i alla fall.

Twitter är en miniblogg där man bara får använda högst 140 tecken. Där kan också alla se allt som skrivs. Vitsen med Twitter är att man där kan välja vilka man vill följa och du kan också bli vald att bli följd av andra. Ser man en intressant "Tweet" i sitt flöde så kan man "retweeta" den så alla i ditt nätverk ser den också. Så sprider man information.

Efter att ha varit med i Twitter i en månad så ser jag vilken stor potential den har att få kunskap och hitta intressant material som man kan ha nytta av i sin undervisning. Man kan använda sk "hashtaggar": #education t.ex. Om man skriver # före något ord så skapar man en "grupp" eller "diskussionsämne". Om man vill starta en diskussion om något ämne eller har en konferens etc så kan man komma överens om en "hashtagg". Alla som skriver om detta lägger då till "hashtaggen" i sin tweet. Om sedan söker på "hashtaggen" får man upp alla som skrivit om detta.

Det finns flera olika bloggverktyg. Denna blogg är skriven i Blogger som är väldigt enkel att lägga upp. Man kan själv välja vilka "gadgetar" man vill ha med, dvs vilka funktioner som man hittar vid sidan av inlägget, över och under det.

Till min naturblogg valde jag bloggverktyget tumblr. Det är ett populärt verktyg bland mediamänniskor. Det verktyget verkar passa bra om man vill blogga bilder. Precis som i Twitter följer man ett antal bloggar och flera följer dig. Man "rebloggar" allt man vill att ens nätverk också skall se. Varje dag får jag nu ett antal fantastiska naturbilder för att jag valt att följa några bloggare som specialiserat sig på att leta upp och blogga naturbilder. Ibland är det någon som "rebloggar" mina bilder. Titta gärna in på min blogg: danfrendin.tumblr.com

Det största bloggverktyget heter Worldpress har jag fått lära mig. I det kan man utveckla nästan allt inom det digitala. Du kan göra hemsidor mm. Kan vara lite svårt för en nybörjare att ge sig på har jag fått höra så jag väntar lite med det.

Blogger, Tumblr och Wordpress verkar vara några av de vanligaste bloggverktygen. Men det finns även andra som kan passa i skolans värld. Ett heter Edublogs som är gjort av och för lärare och ett annat pen.

Här är adresserna till dessa:
blogger.com
tumblr.com
sv.wordpress.org
edublogs.org
pen.io

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar